IntraSol Zonwering & Rolluiken

Zonnescherm reinigen? Maak uw zonwering schoon met 3 tips!

Ook al draagt u goed zorg voor uw zonwering door deze netjes in te klappen wanneer de zon niet langer naar binnen schijnt, toch wordt een zonnescherm na verloop van tijd vuil. Het wordt aangeraden om deze dan ook regelmatig schoon te maken, door de zonwering één keer per jaar licht te borstelen of hem bij vlekken elk jaar wat grondiger te reinigen. Zo gaat uw scherm langer mee, en bovendien ziet hij er dan ook frisser en mooier uit. Uw zonwering reinigen is niet moeilijk, maar u moet wel even weten hoe u het doet. Deze 3 tips kunnen u helpen. 

Tip 1: Bekijk de weersverwachting voor u uw zonnescherm gaat reinigen

Om te bepalen op welk moment u uw zonwering wilt reinigen, kunt u rekening houden met de weersvoorspelling. Uw zonnescherm schoonmaken doet u het best op een bewolkte, maar droge dag. Het is verstandig om de zonwering niet in de volle zon te reinigen, aangezien er dan vlekken op het doek kunnen ontstaan. En die wilt u juist verwijderen…

Tip 2: Zet de benodigdheden klaar

Voor het schoonmaken van een zonnescherm heeft u een aantal dingen nodig. De voorwerpen die u gaat gebruiken, zijn een ladder, een zachte borstel, een aantal doeken en een spons, een emmer lauwwarm water of een tuinslang en eventueel groene zeep of een ander schoonmaakmiddel (en dan ook impregneermiddel). Zet deze benodigdheden vast bij elkaar.

Tip 3: Volg dit stappenplan voor het schoonmaken van uw zonnescherm

Bent u klaar om te beginnen met het reinigen van uw zonescherm? Ga te werk volgens de volgende stappen.

1. Klap het zonnescherm uit en zet uw ladder er goed voor, of haal het doek los om er gemakkelijker bij te komen.

2. Haal met een zachte borstel het losliggende vuil van het doek, zowel boven als onder. Doe dit voorzichtig en nauwkeurig, om geen vuil in het zonnescherm te wrijven.

3. Maak de andere onderdelen van het zonnescherm schoon met lauwwarm water en een doek. Schoonmaakmiddel is niet nodig, maar bij hardnekkig vuil kunt u een scheutje afwasmiddel toevoegen aan het water. Neem daarna wel weer af met alleen water.

4. Poets zachtjes het doek schoon met een zachte borstel of spons en lauwwarm water. Voeg bij hardnekkiger vuil een beetje groene zeep of een dopje geschikt (niet agressief) schoonmaakmiddel toe aan het water.

5. Laat het water of sopje een kwartier tot halfuur intrekken in het doek.

6. Spoel na het reinigen uw zonnescherm goed af met een tuinslang of emmers water totdat al het vuil en sop weg is. Let op dat u geen hogedrukspuit gebruikt: deze kan het doek beschadigen en kan er zelfs gaten in maken.

7. Laat het zonnescherm volledig opdrogen voordat u deze oprolt.

Het is verstandig om uw zonnescherm na een schoonmaakbeurt met schoonmaakmiddelen te impregneren om vochtplekken en schimmelvorming te voorkomen. Spuit het impregneermiddel gelijkmatig op uw schone en droge doek (boven- en onderkant) en laat het dan weer goed drogen.

Toe aan een nieuw zonnescherm?

Heeft u geprobeerd om uw zonnescherm te reinigen, maar is deze niet meer te redden en wilt u een nieuwe kopen? Wij helpen u graag een keuze te maken en bieden zonwering op maat. Geef uw wensen door via het contactformulier.

Terug naar nieuwsoverzicht