In deze financieel zware tijden worden logischerwijs alle manieren aangegrepen om zoveel mogelijk energie te besparen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. Een onderbelichte manier om energie te besparen is door middel van zonwering. Dit zorgt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter voor gebruik van minder Watts en gas.
Energiebesparing door zonwering in de zomer
De simpelste manier om energie te besparen met zonwering is door de zonwering in de zomer goed in te zetten. Meer zonwering betekent immers minder warmte in de woning en daarmee minder verspilling van energie die voor airco, afzuiging, vloerverkoeling of ventilatie nodig is. Het argument dat veel mensen hiertegen voeren is dat ze zonwering niet zo mooi vinden. Dat standpunt is echter uit de tijd. Zonwering is tegenwoordig in heel veel stijlen te verkrijgen en er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige en stijlvolle materialen. Bovendien kunnen veel vormen van zonwering tegenwoordig elektrisch of zelfs volledig automatisch worden bediend. Handig, mooi en energiebesparend dus, zonwering!
Energiebesparing met elektrische zonwering
Zonwering kan niet alleen gebruikt worden om de warmte in de zomer buiten de deur te houden, maar kan ook dienen als extra isolatielaag in de rest van het jaar. Door elektrische zonwering – zoals bijvoorbeeld dikke rolluiken – goed in te stellen, blijft de warmte in de koudere maanden in het huis en verliest u minder warmte door het glas van je ramen. Op die manier hoeft u dus minder te stoken en profiteert u van een constantere temperatuur in je huis. Benieuwd hoe u dit kan realiseren met uw bestaande rolluiken of welke nieuwe je moet aanschaffen om gebruik te maken van dit energiebesparende effect? Neem dan contact op met een professional op het gebied van zonwering.
Energiebesparing met zonwering aan de binnenzijde
Bij zonwering denken veel mensen aan extensieve rolluiken of uitklapschermen aan de buitenzijde van het huis. Echter, de belangrijkste zonwering in veel woningen hangt aan de binnenzijde van de ramen in de vorm van jaloezieën of gordijnen. Door de materialen/stoffen van deze zonwering binnenshuis goed te kiezen kunt u ervoor zorgen dat u in de zomer de warmte buiten houdt en in de winter de warmte binnenhoudt. Dit is een super doeltreffende energiebesparende maatregel. Iets dat in dit verband sowieso te adviseren is, is om gebruik te maken van verschillende lagen zonwering. Dus bijvoorbeeld vitrage of jaloezieën als eerste laag en daarna (dikke) overgordijnen.